Tracks, sporen


Wintertime is perfect to find tracks of animals. footsteps in the snow are famous but there al a lot more tracks and signs of wild animals. For about 15 years, when I was a warden of a visitor’s centre, I guided hundreds to show them a little bit of the beauty of unexpected nature in the neighbourhood. Tracks and signs was a favourite item.
An unexpected track is this one. An old oak tree with a beech cupule in it. And another oak with the seed of wild cherry. What is this?
Its a track of an Eurasian Nuthatch, Sitta europaea. He/she takes a nut or seed or cupule and put it in the tree and picks the seeds out of it. Take a look at this kind of trees and you will find them.

.
.
Winter is een prima tijd om diersporen te vinden. In de tijd dat ik beheerder van een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten was heb ik honderden mensen rondgeleid om hen in contact te brengen met de kleine dingen in de natuur die in je eigen omgeving kunt vinden. Diersporen was een favoriet onderwerp.
Een bijzonder spoor bijvoorbeeld kun je vinden in de bast van oude bomen, vooral die van eiken. Iedereen loopt hier aan voorbij, maar het is de moeite waard om goed te kijken hiernaar. Dit zijn bijvoorbeeld een beukendop en een kersepit. Dit is het werk van een boomklever. Die stopt ze in een plooi en hakt de dop of de pit open.

2 thoughts on “Tracks, sporen

  1. Martin,Neat shots. We have two species of Sitta here in Ohio, the white-breasted nuthatch, which is present year round, and the red-breasted nuthatch, a smaller and more colorful bird. They also exhibit the same behavior of wedging a seed in bark and whacking away on it. Many beginning bird watchters tell me they are seeing woodpeckers!Tom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.