Common Butterbur (Petasites hybridus) Groot Hoefblad

Common butterbur is flowering. I saw along the road to Amsterdam yesterday the first flowers. Not exuberant, but it was flowering! Butterbur flowers with male or female flowers and these are female. For hundreds of years butterbur has been used against many diseases. Modern indications are the prophylaxis of migraine, tension headache, spasms of the urogenital tract, gastro-intestinal tract and bile duct and hopefully hay fever and asthma in the near future..

Groot Hoefblad bloeit alweer. Ik zag hem bloeien gisteren langs de weg van Weesp naar Amsterdam. Meestal bloeien de vrouwelijke planten eerder dan de mannelijke, deze foto is van een vrouwelijke plant, twee jaar geleden gemaakt.
Hoefblad kent een lange gebruikshistorie. Het werd altijd in de kruidengeneeskunde gebruikt, oa als pijnstiller, maar ook in de moderne geneeskunde wordt het steeds meer gebruikt, vooral bij aandoeningen van de luchtwegen en bij verschillende soorten kramp. En men hoopt stoffen te kunnen vinden die werken tegen hooikoorts en astma.
De zeer grote bladeren die in de loop van de lente verschijnen, na de bloei, ruiken heel typisch als je ze droogt. Een soort friszure lucht, heel apart. Je kunt die lucht weer oproepen door gedroogd blad, dat je bijvoorbeeld aan het plafond hebt hangen, nat te spuiten met een plantenspuit. Probeer het maar eens. Het gedroogde blad wordt ook gebruikt om astma sigaretten van te maken, hoewel het klein hoefblad meer van bekend is.

One thought on “Common Butterbur (Petasites hybridus) Groot Hoefblad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.