Hollow Larkspur, Corydalis cava, holwortelHollow larkspur or Bulbous corydalis is a very early flowering bulbflower which is planted in the Netherlands as a gardenplant in the 17th age and later. It’s normally growing in moisty mountain slopes near rivers and wineyards in the middle of Europe. Their are certain uses for the bulb or tuber, but don’t try it yourself:
The tuber is antispasmodic, hallucinogenic and also slows the pulse. Various extracts from the plant have shown antitussive, cardiotonic, hypotensive and anticancer activity.

De holwortel is bekend als stinzenplant in Nederland sinds de 17e eeuw. Ze groeien oorspronkelijk op vochte hellingen in midden Europa en in wijngaarden bijvoorbeeld. Ze zijn geimporteerd als sierplant en in tuinen gezet die beschreven zijn door diverse botanici in de jaren 50 van de vorige eeuw. Omdat die beschrijvingen vooral plaats hadden in het noorden, op de stinzen en states van Friesland en Groningen, zijn de tuinen van die stenen huizen stinzenmilieus genoemd en de planten die daar vrij exclusief voorkwamen werden dan ook stinzenplanten genoemd. De plant heeft ook enkele vermeende geneeskrachtige werkingen zoals dat het zou inwerken op het hart en als anti kanker middel, maar het is ook vrij giftig waardoor eigen gebruik sterk af te raden is.

De plant bloeit meestal in maart maar vandaag staat er al een in mijn tuin in bloei en dat is erg vroeg.

Het verhaal dat stinzenplanten doolr de kruisvaarders naar onze contreien zijn gebracht zijn hoogstwaarschijnlijk geromantiseerde volksverhaaltjes die op geen enkele manier bewezen kunnen worden. Hert lijkt ook dat de kruisvaarders wel andere problemen hadden om thuis te komen dan ook nog te moeten zorgen voor wilde planten voor de tuin tijdens hun jarenlange omzwervingen, maar ook dat is natuurlijk niet bekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.