De kwekerij en onze drijfveren uitgelicht.

Grote muur, Stellaria holostea

Een fantastisch interview op Nature Today over waarom wij bezig zijn met het promoten van echt wilde planten. Onder meer door een proefkwekerij op te zetten om ervaringen op te doen met het kweken van wilde planten van hier die het prima doen in tuinen en daarmee stapstenen vormen voor de bedreigde biodiversiteit.

KasenCo, Kortenhoef

Tuinen zijn geen natuurgebieden en zo kun je ze ook nooit noemen, maar veel insecten, bodemdiertjes en andere dieren zijn afhankelijk van wilde planten. Geen tuinplant uit verre oorden is daar een vervanging voor wat mensen en zelfs wetenschappers ook beweren. Exoten zijn van geen enkel tot sporadisch “nut” voor insecten, schimmels en bodemleven. Vogels en andere dieren zoals slakken zijn vaak wat minder kieskeurig, maar vaak wordt dat als “schade” gezien.
Wilde planten daarentegen hebben nooit last van inheemse fauna. Dat lijkt wel zo, maar ze zijn er op ingesteld. Luizen bijvoorbeeld horen bij onze wilde planten en zijn hoofdvoedsel voor vogels (die we in de winter bijvoeren) en “roof”insecten zoals lieveheersbeestjes, oorwurmen, zweefvlieglarven en tal van sluipwespen en sluipvliegen.

Klik op deze link voor het hele verhaal op Nature Today

Zaagblad, Serratula tinctoria