Herfstbloei

In Nederland komen een paar plekken voor waar in de herfst herfsttijlozen (Colchicum autumnale) bloeien in het wild. In de ons omringende landen is dat op veel meer plekken het geval.

Alpentijloos, Colchicum alpinum

Alpentijloos, Colchicum alpinum in Frankrijk, Hautes Alpes met een wilde bij. Toevallig een wit bloeiende maar meestal roze.

De Herfsttijloos is ook een tuinplant en zelfs kamerplant (droogbloeier) maar dat zijn meestal buitenlandse soorten of cultivars. Soms zie je ze in parken of stinzen landgoederen of gemeente plantsoenen.

De plant werd vroeger ook wel geteeld voor bepaalde geneeskrachtige stoffen, maar het gebruik daarvan werd toch te gevaarlijk bevonden. Nu worden ze op alle fronten afgeraden voor het gebruik en gaat er soms een waarschuwing uit om toch vooral voorzichtig te zijn met deze plant en bijvoorbeeld goed de handen te wassen nadat je ze aangeraakt hebt en in de sierteelt om er niet langer dan een paar uur in te werken per dag.

Ook is het blad niet echt gezond voor vee, dus boeren zien de planten liever niet in het hooiland, maar op veel plaatsen zijn ze inmiddels redelijk beschermd, dus dat is knap lastig.

Ze komen vooral voor in redelijk vochtige en kalkrijke graslanden zoals in beekdalen in de Eiffel en Ardennen, als er tenminste kalk in de bodem zit en in Nederland in het Maasdal en op vloeiweiden waar kalkrijk maaswater gebruikt wordt bijvoorbeeld in de Plateaux bij Bergeijk.

wilde-herfsttijloos-msd-20150920-341705

Herfsttijloos, Colchicum autumnale, in de Eiffel in Duitsland

Maar zoals altijd ontstaat er weer verwarring bij mensen… de natuur is van slag, de krokussen bloeien in de herfst… en er zijn altijd journalisten die dan weer maffe stukken gaan schrijven zonder onderzoek te doen. het is niet anders…

En dan zijn er ook nog echte herfstkrokussen. Niet in het wild in ons land, maar wel bijvoorbeeld in Zuid Europa en verder. Die herfstkrokussen worden ook op relatief kleine schaal geteeld in ons land voor tuinen en plantsoenen. En die zijn dus echt niet familie van de herfsttijlozen. Ze zijn er heel wat soorten en ook hier is er niets vreemds aan de hand. Ze bloeien alleen wat later dan de herfsttijlozen die in september bloeien en de krokussen in oktober en november.

msd-20151026-342771

2 verschillende herfstkrokussen in de tuin in Kortenhoef

Bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.