Paardenbloemen

17523114_10210124900731661_4895289411811695822_n

Paardenbloemen zijn nog steeds voor veel mensen een direct te verwijderen onkruid in de tuin. Maar wanneer je ook maar iets om bijen en andere insecten geeft, ga dan eens goed kijken bij deze opvallende bloeier.

De bloem produceert enorm veel stuifmeel en nectar en is daarom zeer aantrekkelijk voor nectar en stuifmeel eters. Wanneer er veel paardenbloemen staan is het zelfs mogelijk om paardenbloemhoning te winnen! Honingbijen zijn er dol op.

Het rare is dat de paardenbloem voor de bestuiving dat niet nodig heeft. Hij bestuift zichzelf namelijk. De vele soorten paardenbloemen kunnen dan ook niet met elkaar kruisen. Dat komt bij meerdere planten voor maar andere soorten krijgen dan steeds minder uitbundige bloemen die niet aantrekkelijk hoeven te zijn voor insecten of andere dieren. Waarom de paardenbloem dan wel zo uitbundig is weet men niet zo goed.

En dan de insecten. Kijk eens goed, ook in de stedelijke omgeving komen er wilde bijen op af. Zoals deze gewone franjegroefbij die nestelt in kleine zelfgegraven gangetjes in zandgrond, bijvoorbeeld tussen de tegels. De bij is niet zeldzaam en je kunt ze dus altijd vinden. Tenzij je de paardenbloem met bloem en al uit de tuin trekt of in een vlaag van gemeentelijke netheid de bloemen in de bermen afmaait. Of zoals in april 2017 ergens gebeurde, de gemeente de bijen doodspoot want “men” had er last van dacht men. Ze zouden wel eens kunnen steken…(dat doen ze niet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.