Zijn wilde planten in de tuin nog wild?

Gevlekte dovenetel met hommel

Nee. En ja… Wanneer je wilde planten in de tuin zet of zaait staan ze niet meer in een wilde omgeving en feitelijk zijn het dan ook geen “wilde” planten meer in de zin dat ze in een natuurlijk ecosysteem staan.

Toch is de soort dan nog steeds wel een wilde soort als de plant niet doorgecultiveerd is of geselecteerd is door kwekers op afwijkende eigenschappen zoals dubbele bloemen of afwijkende kleuren. Of door kruisen van nauw verwante soorten.

Door het voortdurend “kweken” van soorten voor tuinen kunnen er bij het winnen van zaad, bepaalde genen verdwijnen. Bijvoorbeeld de eigenschap dat de plant in natte grond goed doet. Maar hier en daar zit er een zaad bij die het ook in droge omstandigheden doet. Door alleen doe steeds te gebruiken voor zaadwinning krijg je een hele groep die geen natte grond meer nodig heeft om te kiemen. Dat is waarschijnlijk gebeurt bij de hangende zegge. Zeer zeldzaam in bronnetjesbossen, dus natte omstandigheden. Maar deze decoratieve zegge doet het wonderlijk genoeg ook goed in droge tuinen. Kan een natuurlijke mutatie zijn maar ook een selectie van plantenkwekers. En vanuit tuinen weer ontsnappend naar natuurlijke, maar droge(re) plekken waar ie eerst voorkwam.

Hangende zegge

Zo ook met met bloemkleuren. Of met de gevlekte dovenetel, de vlekken op het blad. (Kopfoto) Normaal gesproken een licht streepje of niets en in tuinen met een vette streep of geheel een witte vlek met een groen randje die je in het wild nauwelijks tegenkomt. De naam slaat trouwens op de vlekjes op de onderlip van de bloem…

Wanneer het van oorsprong wilde planten van hier zijn, uit onze omgeving dus, dan zullen dieren van hier ze echter wel vinden. Ze herkennen de wilde planten van hier en hun nauw verwante “cultivars” die niet heel afwijkend zijn, prima. Zoals bijvoorbeeld de grote klokjesbij. Een vrij zeldzame wilde bijensoort met een zeer grote voorkeur voor klokjes, campanula’s. Zoals hier in een ruig klokje in onze achtertuin. Geen wilde plant in de zin van een wilde groeiplaats maar wel de wilde soort. Klokjesbijen komen dan ook bijna alleen voor in tuinen en plantsoenen want in het wil zijn de meeste soorten vrijwel verdwenen.

Chelostoma rapunculi, Grote klokjesbij op ruig klokje.

En dan zijn er natuurlijk nog de wilde planten die in je tuin voorkomen zonder dat je ze uitgezaaid hebt of geplant. Sommige mensen noemen dat dan “onkruid” maar DAT zijn de ultieme wilde planten die jouw tuin uitgekozen hebben als de juiste plek om te overleven. Hoef je niets voor te doen. Zoals de paardenbloem, waarvan er honderden soorten zijn in ons land en bijzonder belangrijk zijn als voedselbron voor heel veel soorten insecten waaronder meer dan 80 soorten wilde bijen, tientallen soorten vlinders en vogels. Gewildgroei dus.

Klein geaderd witje, Pieris napi op paardenbloem

Op onze kwekerij KasenCo in Kortenhoef en Bussum kweken we “wilde planten van hier” maar als men dan opmerkt dat die planten niet wild meer zijn, dan heeft men helemaal gelijk! Maar plant je deze planten in tuin of balkonbak of plantsoen of boomspiegel dan maak je geen “natuur” maar help je wel de biodiversiteit een beetje, de dieren die het al zo moeilijk hebben en laat je wat “;onkruid” staan als gewildgroei dan ben je dubbelgoed bezig.

Zweefvlieg op robertskruid. Een bekende spontaan in tuinen groeiende wilde plant.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.